En lång dag

Dagen har varit ovanligt intensiv för min del. Först och främst var jag tvungen att ställa väckaren imorse! Jag gick hemifrån vid 8.30 för att hinna till första lektionen, global environmental change, som började 9.55. Efter lektionen mötte jag upp med en tyska, som jag träffat genom kinesiskakursen, och två andra tjejer (en finska och en amerikanska). Tillsammans gick vi till en kinesisk restaurang i närheten av campus och åt lunch.
 
Min mat står mitt på bordet.
 
Min mat (eggplants and minced meat) var väldigt god men nu känner jag mig nöjd på kinesisk mat för en tid framöver, haha. Efter maten tog jag och den tyska tjejen, Maureen, tunnelbanan till en typ av fake market. Vet egentligen inte om det var så mycket "fakegrejer" där men den hade känslan av en fake marker iaf.
 
Inne på fake market.
 
Det fanns 6 våningar men vi var mest på den ena.
 
Några bilder utanför:
 
 
Jag köpte två tröjor idag:
 
 
Efter shoppingrundan var det dags att åka tillbaka till universitetet för kinesiskalektion. Idag fick vi lära oss några nya tecken.
 
Min läxa.
 
Jag kom hem igen klockan 21.30, helt slut efter dagens plugg och shopping!

På dagen en månad i Shanghai

Igår var jag och åt middag med min buddy, Lixun. Det var riktigt trevligt och hon hade med sig en lite present till mig. Jag fick två "mooncakes" av henne. Det är tydligen tradition att äta sådanna under mid autum festival som är nästa helg. Jag har inte vågat smaka på dem än men det kanske får bli nästa helg för att fira högtiden.
 
Till höger är en traditionell mooncake som bland annat innehåller två andägg. Till vänster är en mooncake från starbucks. Lixun visste inte riktigt vad som var i den.
 
Idag har jag vait en sväng till former french concession. Jag hade läst på internet att det skulle finnas en bokaffär som sålde böcker på engelska men jag hittade den aldrig. Istället traskade jag runt lite men jag tror inte att jag sett den bästa delen av french concession än. Jag får åka tillbaka en annan dag.
 
Några bilder tog jag iaf:
 
 
Imorgon är det mådag och jag har en föreläsning, på tisdag ytterligare en och på torsdag två. Sedan är det lov. Jag har alldeles för mycket ledig tid... Haha! Jag har varit på jakt efter bär (typ blåbär, hallon eller jordgubbar) och idag hittade jag både blåbär och jordgubbar i en välsorterad matvarubutik i french concession. Det var svinigt dyrt och jag blev snål så det blev inga bär. Åh, vad jag saknar Ica!
 
Víctor lär väl vara framme i Spanien sedan igår men jag har inte hört något från honom sedan han skickade ett mail från flygplatsen i Dubai. Stackare, han var på resande fot i säkert två dygn. Shanghai-Hongkong (här hade han väntetid på nästan ett dygn), Hongkong-Dubai (här hade han också flera, flera timmars väntetid), Dubai-Madrid.

Vårt område

Det har inte blivit så många bilder upplagda på bloggen och det beror på att vi inte tagit så mycket bilder. Jag har nu bestämt mig för att bli bättre på det och jag tänkte starta idag med att lägga upp några bilder från området där vi bor.
 
Yanping Rd korsar vår gata.
 
Yanping Rd.
 
Vår gata. Kangding Rd.
 
Vårt hus.
 
Det finns flera restauranger i vårt hus.
 
1033 Kangding rd. Det är här vi bor.
 
Vi bor på våning 8 av kanske 22.
 
Utsikten från vår lägenhet.
 
Vid ett senare tillfälle ska jag ta bilder från lägenheten och lägga upp. För övrigt har det varit en lugn dag idag. Jag tränade på förmiddagen, åt lunch på Wagas, storhandlade, tvättade pratade med Sanna på skype (!) och slappade. På Wagas lyckades jag för övrigt logga in på facebook med hjälp av en VPN! Har dock inte lyckats få det att funka hemma så jag antar att jag får gå till café med internet eller universitetet för att kolla läget på facebook. Kändes väldigt skönt att få se och läsa lite om vad som händer hemma i Sverige. Grattis Emilie som äntligen fått logga in på facebook efter snart en månad av att varit blockerad. Grattis också till Ellen och Frida som fyller 17 år idag!

Ensam

Nu har Víctor lämnat Shanghai och är på väg tillbaka till Spanien för att fixa med visum och annat. Vi vet inte hur länge han kommer att behöva stanna. Det kanske blir två veckor, tre veckor, fyra veckor eller till och med längre... Det känns väldigt ensamt här utan honom och jag har ingen aning om vad jag ska hitta på för att fylla ut tiden. Universitetet tar inte direkt upp så mycket tid och jag har dessutom lov om en vecka. Det hade varit roligt att göra en resa under lovet men nu när Víctor inte är här känns det inte som ett alternativ.
 
Igår promenerade vi till Jing'An Temple och tog tunnelbanan därifårn till Science Museum där det finns en "fake market" i tunnelbanestationen. Víctor köpte tre par Toms-skor, ett par till mig och två par till sig själv. Han köpte också två t-shirts. Jag tittade på väskor men jag har så svårt att bestämma mig för vad jag vill ha och för vad jag tycker är snyggt så det blev ingen den här gången.
 
Efter att ha traskat runt där bra länge gick vi från Science Museum till tunnelbanestationen som heter "Century Avenue". Det var trevlig att prommenera lite genom Pudong (den nya delen av Shanghai som ligger på andra sidan av The Bund) eftersom vi inte haft tillfälle att göra det tidigare. Det var verligen stor skillnad. Alla hus (läs skyskrapor) var nybyggda och flashiga och gatorna var breda och superrena.
 
Väl framme vid Century Avenue tog vi tunnelbanan några stationer till East Nanjing Rd, varifrån vi gick till en bar som vi blev tipsade om av thomas och Sofia. Baren ligger precis vid the Bund, på Pushi-sidan, och från terassen har man har en fantastisk utsikt över floden och de mäktiga skyskraporna på Pudong-sidan. Det är verkligen mäktigt och helt fantastiskt att sitta där!
 
 
En frame från en video jag gjorde från baren.
 
Efter att ha ätit middag och druckit några öl på baren tog vi en taxi hem.

Fredag ute i staden

Vi tog en taxi till expat som visade sig vara lite som Noliamässan men mer företag som sålde tjänster och färre företag som sålde grejer. Vi gick runt där en stund och samlade på oss broschyrer. Platsen för eventet låg på Nanjing rd så vi bestämde oss för att följa Nanjing Rd, först i riktning mot Jing'An Temple och sedan i riktning mot west Nanjing rd (metrostation).
 

Innan Expat
 
 
I närheten av Jing'An Temple
 
När vi kom fram till området kring West Nanjing Rd hade det börjat regna och blåsa. Vi åt därför lunch och tog sedan tunnelbanan till Super Brand Mall som ligger i Pudong, just vid alla de höga byggnaderna. Där letade vi igenom hela köpcentret efter en matvarubutik som vi hade hört talas skulle sälja lite västerländsk mat. Till slut hittade vi den och köpte olivolja, fiberpasta och basilika. Vi tog sen taxi hem vilket visade sig vara ett misstag. Det var jättemycket trafik och det tog nästan en timme att komma hem.
 
Super Brand Mall i Bakgrunden
 

Högsta byggnaderna i bakgrunden
 

Inne i Super Brand Mall

Helg Igen!

Föreläsningsfritt på fredagar innebär helg redan på torsdagskväll. Regnet strilar över Shanghai och jag och Víctor är på väg till ett event. Ni kan själva kolla på www.expatshowchina.com. Själv tycker jag att det verkar vara lite som Noliamässan men vi får väl se.
 
I veckan har jag startat två kurser, 'Energy and Environment' och en nybörjarkurs i kinesiska. Nästa vecka ska jag börja ytterligarer tre kurser. Det känns riktigt roligt att få lära sig lite kinesiska men det verkar väldigt svårt. Hittills har jag haft två lektioner och vi har mest övat uttal av olika stavelser. Det känns nödvändigt att börja i den änden eftersom det annars bli väldigt svårt att lära sig ord. Det verkar som att vi också kommer att få lära oss att skriva kinesiska tecken. Den andra kursen verkar intressant men första lektionen avslutades med ett test. Tydligen ska alla lektioner på den kursen avslutas så. Tur att det bara är en lektion i veckan på den kursen! Det gick inte särskilt bra för mig då jag inte kommer ihåg så mycket av gymnasiefysiken... Jag tyckte faktiskt att det var väldigt konstiga frågor.

Helg!

Vi har haft två lugna dagar (fredag och lördag) som vi mest spenderat hemmavid. Igår när vi kom hem från cafét fungerade internet i lägenheten igen och det fungerar fortfarande! Igårkväll gick vi ut på en promenad och hittade ett gym som jag registrerade mig på. Det var rätt dyrt men alla maskiner var toppkvalitet och lokalerna samt service var jättebra! Víctor lyckades dock pruta ner priset rätt rejält och nu har jag ett medlemskap på fyra månader. Förutom ett gym så hålls även pass där, bland annat yoga, spinning, body pump och body balance (!), som alla är antingen tvåspråkiga (engelska och kinesiska) eller helt på engelska. Efter registreringen gick vi till området kring Jing'An temple. Det ligger rätt nära där vi bor (kanske 15-20 min gångavstånd) och det finns bra shoppingmöjligheter samt många västerländska restauranger. Nästa gång vi går dit ska jag ta med mig kameran och ta lite bilder att lägga upp på bloggen.
 
Idag har vi varit och storhandlat mat samt varit och bytt ut vår vattendunk, vilket resulterade i att Víctor fick åka moped igen. Jag har nyss avrit och provat mitt nya gym och jag är mycket nöjd. Det är skönt att få komma igång med träningen igen! Nu blir det dusch och sedan dags att börja med middagen.
 

Shanghai by night.

Två veckor i Shanghai!

Fredag idag och inget speciellt inplanerat. Vi sitter på ett café något kvarter från där vi bor och dricker en kaffe. Internet krånglar fortfarande hemma. Nu ska vi få byta internetbolag så förhoppningsvis har vi internet senast på måndag.
 
Igår var en spännande dag för oss båda. Vi klev upp tidigt, 05:45, och begav oss vid sjutiden till Fudan med tunnelbana. Jag skrev in mig vid universitetet och träffade min buddy som visade mig och Víctor runt på campus. Tydligen kan man köpa lunch i kafeterian för 5 yuan! Lunchen såg helt ok ut och det fanns många rätter att välja mellan. Det var jättemycket folk där och Lixun sa att ibland kunde man få stå i kö i 20 minuter. Jag frågade om det fanns någon micro för att värma medhavd mat. Det fanns en i kafeterian och där var det ingen kö! Haha, hon sa att ingen hade med sig mat utan att alla köpte. Det blir ju perfekt för mig ;) 12.30 var det orientation och då fick vi lite praktisk info om universitetet och hur allt fungerar. Vi fick bland annat veta att det inte var lämpligt att färga håret rött eller lila. På måndag börjar terminen och som det ser ut nu har jag ett väldigt luftigt schema. Under tiden vi var på Fudan fick Víctor ett samtal från Electrolux. De ringde från Singapor för att välkomna honom till företaget! Nu återstår bara för honom att ordna fram alla dokument han behöver för sitt nya visum och sitt residence permit.
 
Under tiden jag uppdaterar bloggen sitter jag och kollar flyg och hotell till Hainan, som är en ö utanför Kinas kust. Jag har hittat flyg för 1700 kr/person och hotell för 600-800 yuan för fem nätter i dubbelrum. Totalt alltså drygt 2000 kr/person. Det skulle bli en skön semester på stranden i november eller december. Jag har också kollat flyg till Peking dit jag hoppas att vi kan åka på en weekend snart :)

En onsdag i Shanghai

Nu sitter jag och Víctor på ett burger king som vi hittade några (ganska många!) kvarter från vårt hus. Vi fick internet i lägenheten igår men imorse funkade det inte. Två olika personer har varit till oss och försökt fixa det idag men utan att lyckas. Tydligen är det fler lägenheter som har samma problem och det är något med internetleverantören.
 
För övrigt har vi idag varit på ett event som anordnades av svenska handelskammaren. Det var MiL Institute som var på besök. De pratade om ledarskap och jag kände inte riktigt att det berörde mig. Det var mest mer eller mindre högt uppsatta ledare (de flesta svenskar) som jobbade för företag här i Shanghai. De var mycket gruppdiskussioner och något som kom upp ofta var hur skillnaden var att leda en grupp i Sverige jämfört mot Kina. Det var förvisso ganska intressant men jag kände inte direkt att jag kunde tillföra något. Det var egentligen Víctor som ville gå eftersom han varit i kontakt med MiL Institute i och med sitt förra jobb. Jag tror dock att han var lite besviken och tyckte att det var dåligt upplagt och  förberett. Han hade förväntat sig mer.
 
Imorgon ska vi till Fudan igen. Jag ska på någon slags orientation för utbytesstudenter. Jag och min buddy, Lixun, har bestämt att träffas på campus på morgonen. Det ska bli roligt! Jag har inte träffat henne än eftersom hon varit på 'military training'.
 
För övrigt flyter väl livet här på. Vi känner oss hemma i lägenheten och varje dag lär man sig mer om staden och hur allt fungerar. Det svåraste för oss hittills är att hitta till olika ställen. Lättast är med taxi (och det är väldigt billigt) men då kräver det att man har platsen man ska till nedskriven på kinesiska och det är inte alltid det lättaste att ordna. Tunnelbanan har vi börjat använda mer och mer men då är problemet att välja rätt utgång från tunnelbanestationen. Idag när vi skulle till eventet fanns det 12 att välja mellan! Vi försökte fråga men det gick inget vidare. Vi chansade på en och hade väldigt tur! Det är fortsatt väldigt varmt här men igår regnade det hela dagen och idag har det varit mulet.
 
Nu tror jag att det får bli taxi hem för vi gick hit och det tog rätt lång tid. När man åker taxi startar taxametern på 14 yuan (~14 sek) och efter 3 km börjar den ticka. Efter det beror priset på tid och distans. Oftast kostar en taxiresa mellan 20 och 35 yuan. Att åka tunnelbana kostar 3 eller 4 yuan beroende på vart man ska.
 
Två bilder från gårdagens middag:
 



Fortfarande inget internet

Vi har fortfarande inget internet i lägenheten. Víctor var ner imorse och de kanske skulle komma imorgon vid 10 och fixa det. Nu sitter vi på ett café (där vi har ätit lunch) och begagnar oss av internet.
 
Igår åt vi middag med Piko (som vi träffat genom Sofia och Thomas). Víctor hade lite frågor angående visum som han ville ställa till henne. När vi satt där och pratade så kom en kille fram till oss och frågade om han fick slå sig ned. Han kom från en stad i norra Kina och var här på klassresa. Han pluggade till landskapsarkitekt och de hade varit i Peking, nu Shanghai och sedan skulle de vidare till ytterligare en stad för att studera stadsuppbyggnaderna. Hans engelska var ganska knagglig men han var trevlig och han gav oss en present som han hade gjort själv:

 

Snabb uppdatering

Nu har vi installerat oss någorlunda i lägenheten. Vi flyttade in igår och idag har vi tvättat, diskat alla nya köksgrejer från IKEA, packat upp resväskor, hängt in kläder i garderober etc. Det har kommit en kille och fixat luftkonditioneringen som inte fungerade så bra (det var väldigt svettigt inatt!). Víctor fick idag åka bak på en moped tillsammans med killen vi köpt en stor vattendunk av. Det var en upplevelse! Jag fick gå tillbaka hem...
 
 
Just nu sitter vi på ett starbucks i närheten av Fudan. Vi har strosat omkring på campus och letat rätt på international office och foreign student affairs office. Campus var väldigt stort men som tur var hade vi en karta. Vi tog tunnelbanan hemifrån oss och hit och det gick väldigt smidigt. Veckan som kommer har vi mycket inplanerat och imorgon får vi förhoppningsvis internet i lägenheten så att jag kan berätta om allt, samt lägga upp bilder på lägenheten. Nu ska vi börja bege oss hemåt och laga middag. Ha det bra alla därhemma! Btw, lägenheten ligger i Jing'An :)

RSS 2.0